вторник, 25 февруари 2014 г.

Фалшиви златни бижута

фалшиви златни бижутаВ последно време, вероятно продиктуван от кризата са наблюдава ръст на опитите да бъдат оставяни в заложните къщи фалшиви златни бижута, с цел да бъде извършена измама. Скоро в офисът ни бе засечен опит да бъде заложена фалшива златна гривна, която между впрочем дори самият и собственик не знаеше, че е такава. Когато служителят ни се осъмни в това, че точно този модел гривна тежи повече отколкото е допустимо беше предложено на собственикът тя да бъде срязана, за да се провери какво има вътре. Предвид това, че същата беше и смачкана и нямаше опция евентуално да бъда препродадена той се съгласи. Както се оказа в последствие, а се вижда и от снимките гривната се оказа пълна със сребро, при това в количество около 8 грама.

фалшиви златни бижутаНа златната гривна ясно се вижда поставената маркировка за проба на златото – 585 или 14 карата, характерна за турските бижута, но същата съвсем очевидно е поставена там, за да заблуждава, че цялото бижу е от злато с такава проба. Ментето със сигурност е изработено в Турция, която и понастоящем е най-големият производител на златни бижута в света, като единствената му функция е да бъде използвано за да се заблудят лековерни клиенти и служители на заложни къщи с по-малък опит. Критерият, по които тези фалшиви златни бижута могат да бъдат разпознати е по-голямото от нормалното тегло. Единствен сигурен начин за това да се убедите, че е менте е проверката чрез разрушаване.

Стандартният тест с киселина не може да послужи в случая предвид това, че външния слой е от злато със значителна дебелина, който не може да бъде премахнат чрез натъркване или дори с изпилване. Водещ при откриването на такъв фалшификат е опитът на съответният служител в заложната къща при работата му с бижута от благородни метали. Въпросното фалшиво златно бижу е разновидност на т. нар. кантирани златни бижута при които около основа от друг метал се поставят плътни ленти от сравнително дебело злато, след което същите биват третирани със златна баня неколкократно, за да се уеднакви цвета на изделието и то да добие максимално достоверен външен вид.

Оригиналната статия е публикувана за пръв път на адрес - http://www.zkselina.com/?p=264 и информацията от същата се ползва със съгласието на автора Заложна къща Селина - гр. Пловдив 

Няма коментари:

Публикуване на коментар