сряда, 12 октомври 2011 г.

Как да вземем бърз кредит?

Бързи кредити с одобрение до половин час! Кредит без доказване на доход? .... С такива обяви обещаващи бързо и безпроблемно получаване на парични заеми в съкратени срокове се сблъскваме ежедневно по спирките, от вестниците, телевизията, радиото ,а и в интернет. Бързите кредити набират все по-голяма популярност и в България, отчасти поради факта, че се рекламират доста агресивно, отчасти поради цялостната икономическа обстановка в страната и свитото банково кредитиране. Докато в много други държави бързите кредити широко присъстват в кредитните портфейли на банките в нашата страна основните представители на този вид кредитиране са небанковите финансови институции.

Всеки човек рано или късно изпада в ситуацията, когато му трябват пари „тук и сега”. Не всеки може да се похвали с богати роднини и приятели, които биха помогнали в такъв момент, а и не винаги е удобно точно близките да знаят за финансовите ни проблеми. За щастие, или за съжаление, в такива ситуации изходът е един – да се тегли бърз кредит от финансова институция при не много изгодни условия, касаещи срок и лихва. Много хора пренебрегват бързите кредити от институция или заложна къща и се обръщат към частни лихвари, като с това влизат в един водовъртеж от лични и финансови проблеми, от който измъкването е много сложно.

Все пак здраво мислещият човек, няколко пъти ще премисли преди да потърси бърз кредит на завишени процентни ставки и драконовски обвързващи го условия по договора, каквито със сигурност го очакват ако е решил да получи експресно кредитиране за един ден. Единствено вярното решение в такъв случай би било трезво да помисли всички за и против, да прецени в зависимост от финансовото си състояние и да реши дали може да рискува с бърз кредит. Другата алтернатива за експресно получаване на сумата е кредитът срещу залог от заложна къща, който е по-добрият вариант, ако липсва стабилност във финансовото състояние на конкретния клиент.

Основните въпроси, на които трябва да си отговори кандидатът за бърз кредит са: Колко пари ми трябват? За какъв срок? Колко мога да си позволя да отделя за изплащането на кредита? Имам ли сигурност във финансово отношение? Не е ли по -добре да не рискувам и да получа сумата срещу залог на своя движима вещ? Рисковете при тегленето на бърз кредит без обезпечение са известни – влошаване на платежоспособността – съдебни процедури и всички съпътстващи разходи за това, че си имате работа със съдия изпълнител. Тези неприятности елементарно могат да бъдат избегнати с теглене на същата сума от заложна къща срещу залог. Единствената последица от влошеното финансово здраве ще бъде загубата на заложената вещ, което си е неоспоримо предимство на бързите кредити срещу залог.

Все пак ако решите да потърсите бърз кредит от финансова институция не се доверявайте сляпо на думите на кредитния консултант. Внимателно разгледайте договора и задължително носете калкулатор. Задължително в договора ще има клаузи за такси, които няма да ви бъдат обявени предварително. Вашата задача се свежда до това да изберете кредитор, който да отпусне бързия кредит с възможно най-ниски такива такси и възможно най-ясни условия.

Лазар Белев

Няма коментари:

Публикуване на коментар